Benoit Lesgardeur (Werner & Mertz): “We zetten eco-efficiency om in eco-effectiveness”

Werner & Mertz is sinds 1867 oprecht een pionier als het op groen ondernemen aankomt. De positionering die het bedrijf aanneemt op de markt van de professionele schoonmaakproducten, is wat volgens hen het verschil maakt. Het bedrijf zoekt continu naar duurzame en efficiënte oplossingen, die veilig zijn voor mens en natuur. De term Green Effective werd reeds aan de woordenschat van het bedrijf toegevoegd en is volgens product marketing manager van Werner & Mertz Benoit Lesgardeur een concept, waarbij het bedrijf aan milieu en de sociale aspecten denkt: “We zetten eco-effiency om in eco-effectiveness om zo de juiste dingen op een juiste manier te bewerkstelligen.” Maar hoe werkt dat dan?

“We houden bij alles de toekomstige generaties in onze gedachten”, legt Benoit uit. “We vinden het belangrijk om te kijken naar onze productontwikkeling.” Werner & Mertz probeert de productie van hun middelen in een zo’n breed mogelijke circulaire economie uit te voeren. Voor de schoonmaakmiddelen worden steeds meer tensiden uit Europese planten gebruikt. Het water in de schoonmaakmiddelen werd voorafgaand al op locatie gebruikt en nadien gezuiverd, voordat het in de producten terecht komt. Maar daar stopt het niet. De verpakkingen van de schoonmaakmiddelen bestaan uit hergebruikte kunststofverpakkingen. En de stroom voor de productie wordt op een groene manier gewekt.

De status
“In 2013 ontvingen we het Cradle to Cradle Gold-certificaat. We zijn inmiddels gegroeid naar verpakkingen, die voor 100 % bestaan uit gerecycleerde PET. Voor een beperkt assortiment bestaan de 1-literflessen ook uit 100 % gerecycleerd PEHD. Dat doe niemand ons na ” Aan deze mijlpaal ging heel wat vooraf. De weg naar de huidige staat van het product heeft lang geduurd en de ontwikkeling liep stapsgewijs. “Het is belangrijk dat we deze stappen hebben gezet. Door de circulaire economie kan plastic uiteindelijk opnieuw als grondstof worden gebruikt. Correcte inzameling en recyclage aan land is de oplossing om te vermijden dat plastic in de oceaan terecht komt”, vertelt Benoit.

Volgende uitdaging
Het gevecht tegen de plastic soep blijft aan. “Microplastics zijn een grote boosdoener. Ze zitten onder meer in verschillende cosmeticaproducten verwerkt. Deze kleine plastic korrels of schilfers kleiner dan 5 mm zijn een dreiging voor de dieren in de oceaan en daarom een dreiging voor ons als mens.” Werner & Metz werkt niet met microplastics, maar wil toch hun steentje bijdragen. Daarom kwamen ze met het initiatief We For Recyclates.

Send It On
“Het is motiverend om te zien dat bedrijven de laatste jaren zowel binnen als buiten onze sector meer doen aan MVO.  De praktijk leerde ons dat het helemaal niet zo is dat duurzame producten duurder hoeven te zijn dan niet-duurzame producten. Dus waarom zouden we niet investeren in efficiënte en duurzame oplossingen, wetende dat ze dag en nacht verschil maken.”

Over Werner & Mertz
Werner & Mertz Professional is een pionier op het vlak van integraal duurzame, kwalitatieve reinigings- en schoonmaakproducten voor de professionele institutionele en industriële sector. tana PROFESSIONAL en green care PROFESSIONAL zijn de twee voornaamste merken in Europa.