Bastiaan Willekes op FMG-congres: “Blikopener 21e eeuw organiseren”

Het gaat anders, het moet anders, het kan anders en we willen het anders: workshopleider Bastiaan Willekes neemt organiseren in de 21e eeuw onderhanden op het symposium Voor iedereen een droombaan. Het kan, dat FMGezondheidszorg in samenwerking met Alpheios op donderdagmiddag 7 december organiseert. Een bijdrage doorspekt van ervaringen, visie en (facilitair) organiseren.

Veranderingen in de zorg, dat is iets waarover Bastiaan Willekes mee kan praten. Als manager zorg was hij getuige van een grote transformatie van een zorgorganisatie. “Na tijden van losgelaten beleid – met als reactie strak sturen en toenemende aandacht van de Inspectie voor Gezondheidszorg – kwam het inzicht dat het echt anders moet. Een nieuwe koers met onder meer de totstandkoming van zo’n vijftig zelfverantwoordelijke teams”, vat Bastiaan samen.

Terug naar de oorsprong van zorg
21e eeuws organiseren blijkt Bastiaans ‘codewoord’: “Wat je in de wereld ziet, is veel meer bewegingen en snelheid dan we gewend zijn. De ontwikkeling van technologie gaat hard. De binnenwereld van organisaties komt daardoor gewoon transparant naar buiten. Een antwoord op die dynamiek is wendbaarheid en eigenaarschap. Dat je flexibel, snel en in elke situatie kunt reageren op veranderingen vraagt een andere vormen van organiseren. 21e eeuws Organiseren noem ik dat. Met uitwerkingen als zelfsturing, schrappen van managementlagen en een bottom-up aanpak alleen ben je er niet. Het betekent ook teruggaan naar de essentie van zorg. Want waar gaat het in de zorg om? Om de organisatie en haar structuur? Of om de mensen die in de zorginstelling verblijven of voor een behandeling komen en de mensen die er werken? De facilitaire taken van zorginstellingen zijn vaak in een aparte kolom georganiseerd en worden niet gezien als primair proces. Dat is bijzonder, want juist in de waardering en beleving van zorg draait het om facility, zoals schone bedden, een schoon huis, netjes onderhouden en goed en gezond eten en drinken. We zijn doorgeschoten in het organiseren van onze organisatie”, stelt Bastiaan.

Ervaring
“Ik heb veel gedaan, gezien en gelezen, en heb ervaren als je op andere manieren met elkaar samenwerkt wat dat tot gevolg heeft: je schept samen een zee aan mogelijkheden en kansen om tot oplossingen te komen. Waar veel zorginstellingen mee kampen, is dat er vier man personeel is maar er voor al het werk eigenlijk acht nodig zijn. Keihard gaan werken, regels, procedures, afspraken over hoe we het toch voor elkaar krijgen, en extra geld, helpen niet.”

Bastiaan over zijn workshop tijdens het symposium van FMGezondheidszorg: “Ik ga de deelnemers laten ervaren, dat 21e eeuws organiseren gebaseerd is op uitgangspunten als gelijkwaardigheid, vertrouwen en diversiteit. Dat het van daaruit wel kan, doordat je er verschillend naar durft en kunt kijken. Laat je gevoel meespreken. Mijn workshop 21e eeuws organiseren geeft de symposiumdeelnemers inzichten in samenwerken, samen sparren en samen verder vanuit deze uitgangspunten. Zaken die nog weinig gezien en gedaan worden. De workshop is een blikopener voor het nieuwe organiseren. Kortom, voor iedereen een droombaan! Het kan echt!”

Over het FMGezondheidszorg-symposium
Het personeelstekort in de gezondheidszorg is nijpend. Hoe kom ik aan goede en gemotiveerde medewerkers? En hoe hou ik ze binnen én blij? Dat is de rode draad van het symposium van beroepsvereniging FMGezondheidszorg op donderdagmiddag 7 december in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Voor iedereen een droombaan. Het kan! heet het symposium, dat FMGezondheidszorg en Alpheios samen organiseren. Met inspirerende en informerende bijdragen over zorgveranderingen en veranderingen in de zorg.

Aanmelden kan reeds via deze link op de website van FMGezondheidszorg